2018 staat voor de deur! Voor UwZorgexpert een goede reden om een te kijken wat de trends zijn op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen. Het nieuwe kabinet Rutte III gaat aan de slag, mét een aangepast WMO-plan. Alternatieve financieringsvormen van langer zelfstandig thuis wonen worden uitgerold. De acceptatie van (technische) hulpmiddelen in de woning neemt toe, al zijn er nog wel wezenlijke vragen over veiligheid en privacy te beantwoorden. En verduurzaming is een steeds belangrijker thema, ook in seniorenwoningen – al is het maar vanwege de veiligheid die gasloos wonen biedt.

Trend 1: Alternatieve financiering van woonzorgaanpassingen

Banken zien het potentieel van de seniorenmarkt, maar zijn vooralsnog terughoudend bij het verschaffen van leningen aan ouderen voor woningaanpassingen. Het verzilveren van woningen staat zeker op de agenda bij de aanbieders van financiële producten, maar nog niet helemaal bovenaan.

Alternatieve financiering, in de vorm van een Blijverslening van het Svn biedt een alternatief. Hierbij wordt juist aan ouderen de mogelijkheid geboden een bedrag te lenen voor het levensloopbestendig maken van een woning. Steeds meer gemeenten bieden hun inwoners inmiddels de Blijverslening aan. Vraag ernaar bij uw gemeente!

Trend 2: Stijgende huizenprijs stagneert flexibiliteit

Op de huidige huizenmarkt – met almaar stijgende vraagprijzen – is het lastig zo niet onmogelijk om te verhuizen naar een aangepaste of passende woning. Dit ‘dwingt’ senioren ertoe in hun huidige woning te blijven en deze aan te passen met een blik op de toekomst. Inloopdouches, handgrepen aan de wand, douchezitjes en ook automatisering van functies, zijn daarbij veel gekozen oplossingen.

Trend 3: Ouderen omarmen bewezen techniek

De tijd dat ouderen niets met techniek hadden, ligt voor een groot deel achter ons. Op de landelijke ANWB-fietsroutes zijn het de senioren die fluitend de jongeren voorbijtrappen, omdat zij wél de overstap naar een elektrische fiets hebben gemaakt. En ook in Whatsapp-groepen zijn het steeds vaker de ouderen die de boventoon voeren. Onder de aan huis gebonden techniek die ouderen omarmen, zijn camerasystemen – zowel die om te zien wie er voor de voordeur staat als die waarmee mantelzorgers en professionele zorgverleners de ouderen thuis kunnen monitoren. Ook domoticasystemen om automatisch de voordeur of de gordijnen te openen, en oplossingen voor een aangenaam binnenklimaat (slimme thermostaten), zijn in trek onder ouderen. Voor ondersteuning door robots is het nog te vroeg in 2018, al lopen er pilots waarbij Alzheimer-patiënten worden gekoppeld aan sociale robots.

 Trend 4: Verduurzaming en veilig, gasloos wonen

Op het gebied van duurzaamheid zetten senioren in 2018 opnieuw belangrijke stappen. De groep ouderen die denkt ‘het zal mijn tijd wel duren’, neemt af. Onder zelfstandig wonende senioren en in VVE’s van seniorenflats neemt vraag naar een duurzame energievoorziening duidelijk toe. Zonnepanelen zijn daarbij een logische eerste stap. Jongeren en gezinnen zijn vaak nog wat afwachtend hierin – zij wachten liever af tot er in de toekomst een nóg rendabeler systeem op de markt komt. Ouderen zetten wel de stap en leggen nú panelen op hun dak.

Maar ook warmtepompen mogen zich onder senioren in toenemende interesse verheugen. Niet alleen omdat dit een goede investering is voor de oude dag. Gasloos wonen is ook gewoon veiliger. Met een all-electric woning, is het gevaar niet helemaal weg, maar in elk geval een stuk kleiner.

Wilt u meer weten over welke zorghulpmiddelen wij voor u kunnen verzorgen? Neem dan contact op met Laura of neem een kijkje in onze webshop.

Bron: Thuiscomfort