Geplaatst: Juni 2017. Hoe doet u dat en welke zorghulpmiddelen heeft u hierbij nodig? Het is tegenwoordig overal in het nieuws. De ouderen met een lichte zorgvraag dienen langer zelfstandig thuis te blijven wonen, gewenst of niet. Als oudere komt u tegenwoordig niet zomaar in een bejaardenhuis, laat staan in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Wilt u hiervoor in aanmerking komen moet u voldoen aan het zogenaamde indicatie ZZP (Zorg Zwaarte Pakket) type 4 of 5. Bij zorgzwaartepakket 4 moet u toch al snel denken aan mensen in een rolstoel of gevorderd dementerend. En bij zorgzwaartepakket 5 kan iemand echt niet meer voor zichzelf zorgen.

Innovatieve zorgproducten helpen senioren met de dagelijkse dingen

Maar ouder worden gaat met gebreken. Ook als u nog redelijk fit bent, kan het toch zo zijn dat u wat kwaaltjes ervaart. Hierbij kunt u denken aan krachtverlies in de handen, duizeligheid bij opstaan, de fijne motoriek die wat minder wordt, bevende handen etc. Dit zijn vervelende kwaaltjes en maken het zelfstandig blijven wonen er niet prettiger op. Gelukkig staat de ontwikkeling naar innovatieve zorgproducten niet stil. Juist omdat er minder geld in de zorg beschikbaar is en mensen steeds langer zelfstandig thuis wonen, breidt het aantal zorghulpmiddelen zich in rap tempo uit. Wat mij echter opvalt is dat er niet voldoende kennis is van deze hulpmiddelen. Zowel bij de hulpverleners (thuiszorgmedewerkers, POH ouderenzorg, mantelzorgers etc), als bij de senioren zelf.

Op de een of andere manier wordt er geen verband gelegd tussen mensen die in de thuiszorg werken en zien dat hun patiënten/senioren hulpbehoevend zijn, om niet alleen maar reactief te helpen, maar ook kijken wat er verder gedaan kan worden om te zorgen dat de patiënten/senioren hun dagelijks leven vergemakkelijkt.

Het nut van praktische zorghulpmiddelen

Een mooi voorbeeld hiervan is de steunkousenaantrekker. Er komen dagelijks thuiszorgmedewerkers bij senioren thuis om deze steunkousen aan te trekken en vervolgens ’s avonds weer om deze uit te trekken. En dan te bedenken dat hier hulpmiddelen voor zijn waardoor een oudere dat zelf kan doen. Daardoor is de oudere niet meer afhankelijk van de thuiszorgmedewerker voordat deze de deur uit kan en de thuiszorgmedewerker kan weer extra tijd besteden aan senioren die bijvoorbeeld medische hulp nodig hebben bij wondverzorging. En dit is nog maar een voorbeeld van een hulpmiddel wat het dagelijks leven van ouderen kan vergemakkelijken.

Voorbeelden van thuishulpmiddelen

Hetzelfde geldt ook voor hulpmiddelen voor in de keuken. Speciale messen en bestek, pottenopeners, blikopeners etc om te zorgen dat senioren onafhankelijk van hulp in de keuken kunnen blijven functioneren. Dit is ook het geval bij aankleden. Ook hier zijn zoveel mooie hulpmiddelen voor te krijgen. Hierbij kunt u denken aan een knopenhaak / rits opener , sokaantrekker, pantyaantrekker, aankleedstok en zelfs een BH hulpmiddel. Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de verzekeraar. Als u wilt weten of uw hulpmiddelen vergoed worden kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekering. Voor ingrijpende veranderingen in of aan uw huis, zoals bijvoorbeeld een traplift of badkamer verbouwing, kunt u een verzoek doen bij uw gemeente ivm de wet WMO. Wilt u weten welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn of meer informatie over het juiste hulpmiddel. Kijk dan eens in het productenoverzicht (https://uwzorgexpert.nl/) of neem contact op voor meer informatie.

Wij helpen u graag.

Namens het team van UwZorgexpert,

Laura Diel, Eigenaresse